127 Hours (2010)





Betyg: 7.5 av 10



Regi: Danny Boyle
Manus: Danny Boyle och Simon Beaufoy
Skådespelare: James Franco
År: 2010
Längd: 94 min
Genre: Drama, äventyr, biografi


Handling
En sann historia om Aron Ralston, som var ute och klättrade i berg när han råkar ut för en olycka som gör att han fastar mellan en sten och en bergvägg med sin högra arm utan att kunna ta sig loss. Han är ensam, utan mobiltelefon och med väldigt begränsade mat- och vattenresurser. 

Recension
Danny Boyle (som senast gjorde Slumdog Millionaire) har regisserat och skrivit manus till 127 Hours som är baserad på boken "Between a Rock and a Hard Place" av Aron Ralston. Det är en fantastisk historia som Danny Boyle har regisserat på ett utmärkt sätt, men 127 Hours är ändå en enmansshow. Det är James Franco som gör filmen bra och utan honom hade den kunnat bli hur dålig som helst, trots en fantastisk historia och ett bra manus.

Större delen av filmen består av James Franco i bild, pratandes med sig själv. För att en sådan typ av film behövs en utmärkt skådespelare i huvudrollen. Det får mig att tänka på filmen Cast Away (2000). Då tänkte man också "hur kan den här filmen vara bra, när det bara är Tom Hanks på en ö ensam i två timmar?", men jag tycker att Cast Away är riktigt bra. Anledningen till det är just Tom Hanks, en fantastisk duktig skådespelare som klarar av att bära upp en hel film. På förhand så kändes det kanske inte riktigt som om James Franco var rätt man för det jobbet, att han var en skådespelare i den klassen. Han bevisar i 127 Hours att han är det och han höjs ett par snäpp i min bok genom den här filmen. Franco är fantastiskt duktig och tack vare honom lever man sig verkligen in i filmen och rycks med för allt känns så otroligt äkta. Stundtals blir filmen lite småseg, men på det hela taget mycket mer underhållande än vad man kan tro. Tyvärr känns det ändå lite synd att inte några av de andra karaktärerna i filmen får lite mer plats. Hur bra Franco än är så skulle det varit intressant att få följa historien ifrån flera olika håll, t.ex. få se vad hans familj och vänner gjorde under tiden och se hur annorlunda deras liv var dessa dygn, utan någon vetskap av vad som hade hänt Aron.

127 Hours är en film som berör och som på ett starkt sätt visar hur mycket människan är kapabel till och vad livsviljan kan åstadkomma och övervinna.


Kommentarer
Postat av: Nova

Gubbängens mest kända filmkritiker, det är därför du är legenden!!

2010-12-19 @ 20:05:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0