Topp-100 snart tillbaka

Jag har jobbat en del med min topp-100 lista och den kommer snart att komma tillbaka.
Problemet förut var att det fortfarande var några filmer som jag inte hade sett, men borde ha sett innan jag gjorde en lista av den här typen eftersom dessa filmer förmodligen skulle platsa på en sån lista.

Dessutom så var 100 kanske ett lite för stort tal. Jag märkte efterhand att det tog väldigt lång tid och kanske var lite för mycket jobb med allt vad det innebar.

Jag har därför bestämt mig för att jag kommer att göra en helt ny topp-100 lista, och jag kommer endast att presentera titlarna för nr 26 till och med 100 på listan. Sedan kommer jag att skriva lite mer om de 25 bäst placerade på listan. I och med detta blir projektet lite mer överskådligt och lite mindre jobb för mig. Jag hoppas att ni kommer tycka om detta upplägg. Dock finns det fortfarande några filmer kvar som jag måste se innan listan kan färdigställas.

Det är t.ex:

The Good, the Bad and the Ugly
Once Upon a Time in the West
Once Upon a Time in America
Dances With Wolves
Gone With the Wind
Casablanca
Citizen Kane
Deer Hunter
Lawrence of Arabia

Jag ska försöka att ta mig igenom dessa filmer inom en snar framtid.

A Single Man

Colin Firth spelar huvudrollen i A Single Man. George (Firth) är en engelskalärare som försöker komma över sin partners plötsliga död. Han och Jim var tillsammans i 16 år innan Jim råkade ut för en tragisk olycka. George försöker lära sig att leva utan honom men finner det vara mycket svårt.

Tom Ford har regisserat och även skrivit manus (tillsammans med David Scearce) till A Single Man som är baserad på boken av Christopher Isherwood. Filmen är välspelad och välregisserad. Colin Firth blev Oscarsnominerad för bästa manliga huvudroll. I övriga roller ses bl.a. Julianne Moore och Nicholas Hoult. Filmens foto är även väldigt snyggt.


Betyg: 7 av 10.




The Hurt Locker

Nu har jag äntligen fått se den senaste Oscarsgalans vinnare för bästa film, The Hurt Locker, som även fick Oscar för bästa regi, bästa orginalmanus, bästa klippning, bästa ljud och bästa ljudklippning. Sex statyetter gjorde filmen till galans stora vinnare.

The Hurt Locker handlar om Irakkriget och om soldaternas situation. Det är en väldigt intensiv film och man får följa en grupp soldater väldigt nära under deras olika uppdrag som för det mesta består av att desarmera bomber. Det är en väldigt orginell film och den har inte riktigt någon röd tråd, bortsett från de personer som filmen centrerar runt. Detta gör dock ingenting utan verkar snarare till filmens fördel eftersom den därigenom känns väldigt äkta genom intensiteten och de olika snabba, ibland skakiga kameravinklarna m.m.

The Hurt Locker är en snygg, intressant och aktuell skildring av Irakkriget som förtjänar uppmärksamhet. Filmen är intressant rakt igenom och skådespeleriet håller hög klass. Jeremy Renner presterar bra i huvudrollen och blev Oscarsnominerad för sin insats. Det är en film som man inte borde missa och jag rekommenderar den starkt.


Betyg: 8 av 10.




Alice in Wonderland

Alice in Wonderland är Tim Burtons nya film i 3D. Alice ramlar som vuxen ner i kaninhålet igen och slungas in i ett äventyr med den galne hattmakaren, den osynlige katten, hjärter dam m.fl. I rollerna ser (eller hör) vi bl.a. Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway och Alan Rickman.

Jag blev tyvärr inte alls imponerad av den här filmen. För det första var själva storyn ganska lam. En film av den här typen skulle kunna vara ett riktigt episkt äventyr men i det här fallet känns det mer som en dålig barnfilm/komedi med en tvist. För mig går det inte riktigt hem. Skämten är inte roliga. Jag vet inte om jag skrattade en enda gång under hela filmen. Om man då drar fram filmens Ess i rockärmen, som borde vara dess foto, hur levde det upp till förväntningarna? Inte alls faktiskt. Jag tycker inte att den var så speciellt snygg. Den är inte alls så färgstark och vacker som man förväntar sig efter att ha tittat på movie postern nedan. Bilden känns ofta ganska grå och tråkig. Den går heller inte att jämföra med Avatar när det gäller foto, och inte när det gäller känslan av 3D-tekniken, den gör sig knappt påmind under Alice in Wonderland. Det finns självklart en del roliga karaktärer i filmen, eller jag kanske borde säga karaktärer som skulle kunna vara roliga, för roliga är de inte riktigt. Johnny Depp är antagligen bäst i filmen och han gör en godkänd rolltolkning, men det är inte tillräckligt för att bära upp hela filmen. Dessutom, får att återknyta till handlingen, så blir man aldrig riktigt förvånad, chockad, glad eller sorgsen. Filmen framkallar helt enkelt inte några starka känslor överhuvudtaget och lämnar inget större intryck efter sig.


Betyg: 4.5 av 10.




Shutter Island

Martin Scorsese har regisserat Shutter Island som är en psykologisk thriller med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. I övriga roller ses bl.a. Mark Ruffalo, Ben Kingsley och Michelle Williams. DiCaprio spelar Teddy Daniels, en ung U.S. Marshal som kommer till Shutter Island för att utreda omständigheterna kring en patients mystiska försvinnande från mentalsjukhuset.

Jag vill inte avslöja för mycket av filmens handling för det här känns som precis en sådan film där det är bäst att veta så lite som möjligt innan man ser den. Den är väldigt psykologisk och spännande och griper verkligen tag i en. Några har kallat det en skräckfilm, men det skulle jag nog inte riktigt hålla med om ändå. Psykologisk thriller är en bättre benämning.

Då undrar ni kanske om filmen är bra, och det är inte så konstigt. Svaret är ja, den är bra. Shutter Island är filmskapande på hög nivå och Martin Scorsese har, som vanligt, regisserat en riktigt bra film. Jag hade dock väldigt höga förväntningar på filmen och därför var det svårt för den att helt och håller leva upp till dem. Vad gäller skådespelarinsatserna så finns det inget att klaga på och DiCaprio är som alltid fantastisk.

Efter att ha sett om Shutter Island både en och två gånger sedan den kom på dvd kan jag bara säga att den blir bättre och bättre och tycker nu att det helt klart är en av årets bästa filmer. Det är antagligen bara Inception som är bättre.


Betyg: 8.5 av 10.





Det ska bli ändring på de dåliga uppdateringarna

Jag vet inte riktigt varför det har blivit som det har blivit. Man kan ju försöka skylla på att man inte har haft tid men det handlar ju egentligen bara om att ta sig tid och att prioritera. Det känns tråkigt att behöva ursäkta sig men det är bara för dåligt av mig att inte ha uppdaterat bloggen på flera veckor. Det ska bli förändring och förbättring. Jag kan inte lova att jag ska skriva varje dag eller ens varannan eller var tredje, men någon gång varje vecka ska jag åtminstone skriva ett inlägg.

Hela topp-100 listan har ju legat lite på is precis som bloggen och det beror faktiskt till stor del på att jag har sett några filmer som kommer in på listan och allt blir lite jobbigt då. Jag borde inte ha börjat med listan förrän jag sett åtminstone alla de filmer som jag vet är riktiga klassiker och har en stor chans att komma med på listan. Jag var lite för ivrig att börja med listan eftersom jag tyckte att det var en så otroligt bra ide (går inte att göra accent på den här datorn tydligen).

Jag ska dock komma igång med topp-100 listan strax igen och fixa till den ordentligt. Sedan kommer jag även att fortsätta recensera filmer som jag ser på bio. Jag har sett en ny film på bio nyligen och det är Shutter Island, recension av den kommer inom kort.


Mvh

Nick

RSS 2.0