Inception


Här kan ni se trailern: http://www.youtube.com/watch?v=66TuSJo4dZM


Mina höga förväntningar berodde även på den fantastiska
roll-listan bestående av massor av kända namn och
framförallt av att det är Leonardo DiCaprio, som är
min absoluta favoritskådespelare, som spelar huvudrollen.
Dessutom var trailern till Inception troligtvis den
bästa trailern som någonsin har gjorts. Med alla dessa
enorma förväntningar i bagaget var jag ganska orolig
att jag skulle bli ordentligt besviken och jag försökte,
hur svårt det än var, att dra ner mina förväntningar
och intala mig själv att den säkert kommer att vara
bra men kanske inte så mycket mer än det. Sedan kollade
jag på imdb innan jag skulle se filmen och såg att den
bara några dagar efter premiären i USA hade tagit sig
upp till en tredjeplats på top 250. Då var det verkligen
svårt att inte förvänta sig ett mästerverk.
Trots alla dessa abnorma förväntningar så blev jag
inte besviken överhuvudtaget, och det kändes riktigt kul.
Filmen var i princip så bra som jag hade förväntat mig.
Inte den bästa filmen genom tiderna, men ändå en riktigt
bra film med massor av spänning och underhållning från
början till slut. Det jag gillade mest med filmen är att
man tvingas fokusera och hålla koncentrationen uppe
under hela filmen för att hänga med ordentligt på vad
som händer. Vissa tycker att det är jobbigt, men
personligen så tycker jag inte att det finns något
bättre än en film som utmanar en intellektuellt.
För mig är det en stor del av vad filmkonst handlar
om, att få biobesökaren att tänka efter och att
överraska honom. Det gjorde verkligen den här filmen.
Denna fångade tag i min, höll mitt intresse uppe från
början till slut och har fått mig att fundera en hel
del även efter filmens slut.
För att gå in lite mer på djupet i recensionen om filmen
måste jag först och främst säga att skådespelarinsatserna
är riktigt bra. I princip alla gör ett fantastiskt jobb.
DiCaprio är fenomenal, som vanligt, men även Gordon-Levitt,
Murphy, Paige och de andra gör riktigt bra ifrån sig.
Det hör inte till vanligheten att en actionfilm är fylld
med bra skådespelare som alla presterar på toppen av sin
förmåga, och det gjorde den här filmen bättre än den
annars skulle ha varit.
Vad gäller manus och regi så är jag helt övertygad om att
Christopher Nolan kommer att bli oscarsnominerad för både
bästa manus och bästa regi, och jag kommer nog bli lite
förvånad om han inte vinner någon av dem. Dessutom kommer
filmen helt säkert att nomineras för bästa film och jag
tror den har bra chans att vinna även den kategorin.
Musiken är helt otrolig och Hans Zimmer kommer garanterat
att minst få en nominering för detta. Inception har
dessutom ett snyggt foto, bra ljud och bra specialeffekter.
Det här är enligt mig årets hittills bästa film och jag är
säker på att den kommer att göra stor succé på nästa
Oscarsgala. Definitivt värd att se på bio, har ni inte
redan gjort det så gå och se den!
Regi: Christopher Nolan
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt,
Marion Cotillard, Michael caine, Cillian Murphy,
Ken Watanabe, Ken Hardy
År: 2010
Längd: 2 h 28 m
Genre: Action/Sci-fi

Plot

I en värld där tekniken tillåter folk att "drömma tillsammans" är Dom Cobb (DiCaprio) en tjuv som specialiserat sig på att gå in i människors drömmar och påverka deras liv genom att stjäla hemligheter från deras drömmar. Det kallas extraction. Genom denna illegala bana har Cobb tvingats att fly landet efter att ha fått problem med myndigheterna. För att få sitt liv tillbaka tvingas han nu att göra den perfekta stöten, nämligen att plantera en idé hos någon istället för att stjäla en. Det kallas Inception.

Recension

Sällan har jag haft så höga förväntningar på en film som jag hade inför Inception. Det berodde delvis på att det är Christopher Nolan som står för regin, en av mina absoluta favoritregissörer. Han har gjort sex filmer sedan år 2000, fem av dessa är med på imdb:s top 250-lista; Memento (2000), Batman Begins (2005), The Prestige (2006), The Dark Knight (2008) och Inception (2010). Den sjätte filmen heter Insomnia (2002) och ligger inte långt utanför listan.

Mina höga förväntningar berodde även på den fantastiska roll-listan bestående av massor av kända namn och framförallt av att det är Leonardo DiCaprio, som är min absoluta favoritskådespelare, som spelar huvudrollen.
Dessutom var trailern till Inception troligtvis den bästa trailern som någonsin har gjorts. Med alla dessa enorma förväntningar i bagaget var jag ganska orolig att jag skulle bli ordentligt besviken och jag försökte, hur svårt det än var, att dra ner mina förväntningar och intala mig själv att den säkert kommer att vara bra men kanske inte så mycket mer än det. Sedan kollade jag på imdb innan jag skulle se filmen och såg att den bara några dagar efter premiären i USA hade tagit sig upp till en tredjeplats på top 250. Då var det verkligen svårt att inte förvänta sig ett mästerverk.

Trots alla dessa abnorma förväntningar så blev jag inte besviken överhuvudtaget, och det kändes riktigt kul. Filmen var i princip så bra som jag hade förväntat mig. Inte den bästa filmen genom tiderna, men ändå en riktigt bra film med massor av spänning och underhållning från början till slut. Det jag gillade mest med filmen är att man tvingas fokusera och hålla koncentrationen uppe under hela filmen för att hänga med ordentligt på vad
som händer. Vissa tycker att det är jobbigt, men personligen så tycker jag inte att det finns något bättre än en film som utmanar en intellektuellt. För mig är det en stor del av vad filmkonst handlar om, att få biobesökaren att tänka efter och att överraska honom. Det gjorde verkligen den här filmen. Denna fångade tag i min, höll mitt intresse uppe från början till slut och har fått mig att fundera en hel del även efter filmens slut.

För att gå in lite mer på djupet i recensionen om filmen måste jag först och främst säga att skådespelarinsatserna är riktigt bra. I princip alla gör ett fantastiskt jobb. DiCaprio är fenomenal, som vanligt, men även Gordon-Levitt, Murphy, Paige och de andra gör riktigt bra ifrån sig. Det hör inte till vanligheten att en actionfilm är fylld med bra skådespelare som alla presterar på toppen av sin förmåga, och det gjorde den här filmen bättre än den annars skulle ha varit.

Vad gäller manus och regi så är jag helt övertygad om att Christopher Nolan kommer att bli oscarsnominerad för både bästa manus och bästa regi, och jag kommer nog bli lite förvånad om han inte vinner någon av dem. Dessutom kommer filmen helt säkert att nomineras för bästa film och jag tror den har bra chans att vinna även den kategorin. Musiken är helt otrolig och Hans Zimmer kommer garanterat att minst få en nominering för detta. Inception har dessutom ett snyggt foto, bra ljud och bra specialeffekter.

Inception är enligt mig årets hittills bästa film och jag är säker på att den kommer att göra stor succé på nästa Oscarsgala. Definitivt värd att se på bio, har ni inte redan gjort det så gå och se den!


Betyg: 9.5 av 10.






The Twilight Saga: Eclipse

Regi: David Slade
Skådespelare: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner m.fl.
År: 2010
Längd: 2 h 4 m
Genre: Fantasy, Romance, Thriller


Eclipse är (som alla säkert vet) ytterligare en uppföljare i Twilight-serien, baserad på succéböckerna av Stephenie Meyer. Eclipse är den tredje filmen i serien (efter Twilight och New Moon). För er som ännu inte har sett dessa filmer rekommenderar jag er att göra det innan ni ser den här.

Plot
Filmen tar vid där den förra slutade. Bella närmar sig skolavslutningen och samtidigt som hon har svårt att bestämma sig för om hon vill ha Edward eller Jacob verkar det som att någon håller på att rusta upp en armé av nyfödda vampyrer och Bella kan vara i fara.

Recension
För det första måste jag säga att det är synd att en "filmserie" som den här, med så mycket potential att kunna bli hur bra som helst, inte riktigt håller måttet. Visst, filmerna är hyfsat underhållande men mycket mer är det inte. Jag tyckte att första filmen var bäst för då fanns det lite mystik, allt var nytt och spännande, handlingen var ganska bra och skådespeleriet också. Sen när andra filmen kom så hade alla förväntningar på den och jag tycker verkligen inte att den levde upp till förväntningarna. Helt plötsligt handlar det bara om ett triangeldrama mellan Bella-Edward-Jacob och inte så mycket om vampyrer, varulvar och annat spännande egentligen. Men det fanns ändå en del spänning: varulvarna introducerades i den filmen och det hände en hel del annat också. Sen kommer den tredje filmen och man tycker att nu borde det väl bara kunna bli bättre? Det borde bli ännu fler häftiga effekter, ännu mer spänning och ännu mer storslaget. Tyvärr så måste jag säga att jag hittills har blivit mest besviken över den tredje filmen; Eclipse.

Filmen är förhållandevis underhållande, men det handlar fortfarande bara om Bella-Ewdard-Jacob och antagligen ännu mer än i förra filmen. Det är bara där allt fokus ligger och allt det andra känns bara mesigt. I andra filmen så kände man ändå att man rycktes med och var uppriktigt orolig för hur det skulle gå för Bella. I Eclipse blir det knappt spännande. Det är bara väntan inför "den stora slutstriden" som ska komma, men när den väl kommer så är det bara platt fall. Utan att avslöja något så kan jag bara säga att det var mesigt halvdant. Filmen imponerar inte för fem öre men får ändå 5 av 10 för att den är någorlunda underhållande.


Betyg: 5 av 10.





RSS 2.0