Nicks topp-100. Plats 76 - Philadelphia

Tom Hanks spelar Andrew Beckett, en man som får sparken från en konservativ advokatbyrå pga. att han har AIDS. Han stämmer advokatbyrån och tar hjälp av advokaten Joe Miller (Denzel Washington), som är den enda som vill åta sig hans fall.

Det är en väldigt gripande historia om en man som kämpar för sin rätt. Skådespeleriet är helt fantastiskt i den här filmen, både Tom Hanks (som vann en Oscar för sin rollprestation) och Denzel Washington levererar på toppen av sin förmåga. Bruce Springsteen fick även en Oscar för bästa låt (Streets in Philadelphia). En Underbar film.


Jag kommer hädanefter inte att lägga upp betyg för alla filmerna på topp-100 listan då det känns lite överflödigt. Blir dessutom bara tjatigt med flera filmer i rad med betyget 78, sedan 79, sedan 80 osv. Det räcker med att ni får veta i vilken ordning de kommer, tycker jag.




Summering av det gångna året

Året börjar nu lida mot sitt slut och jag tänkte att det därför skulle vara på sin plats med en summering av det gångna året. Jag tänkte lista årets bästa filmer, årets sämsta filmer, årets besvikelser och lite annat.

Jag har sett närmare 300 filmer i år, men de flesta av dem är "gamla" filmer - vissa som jag sett flera gånger innan och vissa som jag sett för första gången. Jag har ju försökt att ta mig igenom så många "gamla klassiker" som möjligt i år. Även om det är filmer som jag har sett innan så kan det vara så att jag inte sett en specifik film på tio år och då är det svårt att sätta ett rättvist betyg utan att se om den.Trots att jag sett flest gamla filmer så har jag även hunnit med en hel del nya filmer, som kommit under år 2009. Jag har sett ca: 60 filmer från 2009 under året. Överlag måste jag säga att jag är ganska besviken på filmerna som kommit i år - det har uppriktigt sagt varit mest skräp. Några av de filmer som jag listar nedan som årets sämsta ligger till och med i den absoluta toppen på min lista över tidernas sämsta filmer.


Årets sämsta filmer

1. Jennifer's Body (Megan Fox och Amanda Seyfried i huvudrollerna)
Det finns inte ord för hur dålig den här filmen är. Tyvärr så är Amanda Seyfried ganska bra i den. Jag säger tyvärr eftersom det känns som ett slöseri med hennes talang i en så dålig film. Ett fruktansvärt dålig och löjligt manus tillsammans med Megan Fox's pinsamma insats gör filmen tilll årets sämsta.

2. Transformers: Revenge of the Fallen (Regisserad av Michael Bay, Shia Labeouf och Megan Fox i huvudrollerna)
Jag tyckte verkligen om den första Transformersfilmen, därför blev jag väldigt besviken över att uppföljaren var så pass dålig. Jag har hört många säga att de gillade den här filmen, men jag förstår det verkligen inte. Det känns som väldigt många gillar uppföljare till filmer de gillar, oavsett hur dålig uppföljaren egentligen är. Uppföljaren till Twilight är ett utmärkt exempel. New Moon var inte alls i närheten av lika bra som Twilight enligt min uppfattning, men trots det så älskar alla fansen den. Det är nog lätt att tro att jag har något emot Megan Fox eftersom två av hennes filmer tillhör årets två sämsta, men så är det faktiskt inte. Tyvärr har hon väl bara valt att göra "fel" filmer så att säga.

3. Bride Wars (Kate Hudson och Anne Hathaway i huvudrollerna)
Det här var första gången på väldigt länge som jag somnade medan jag var på bio, vid upprepade tillfällen. Jag hade verkligen svårt att hålla mig vaken genom denna pinsamt dåliga film. Om ni undrar varför jag såg den här filmen på bio så var det inte jag som valde den, det var sällskapet. (Sista gången jag låter en tjej välja film :-P)

4. Old Dogs (Robin Williams och John Travolta i huvudrollerna)
Om ni vill läsa mer om denna film så har jag recenserat den tidigare i bloggen, i samband med Lucia Movie Night.

Dessa fyra filmer står i en klass för sig i år.


Årets besvikelser

Dessa är filmer som jag hade förväntat mig mer av och som jag blev besviken på, utan någon inbördes ordning.

Public Enemies
Jag hade väldigt höga förväntningar på den här filmen och tyvärr infriades de inte. Den är regisserad av Michael Mann (som bl.a. gjort Heat - en av mina favoritfilmer) och har Johnny Depp, Christian Bale och Marion Cotillard i huvudrollerna. Med en så stark roll-lista och en så pass bra regissör så kunde det bli hur bra som helst, men det blev det alltså inte. Jag tycker fortfarande att det blev en helt okej film. Den är helt klart sevärd, men bara inte så bra som jag trodde att den skulle göra. Att den ändå kommer ganska högt på min lista över årets bästa filmer är nog mer ett tecken på hur få riktigt bra filmer det kom i år än på hur bra jag tycker att Public Enemies är - tyvärr.
Det positiva man kan säga om filmen är att den är väldigt snygg, fotot är extremt snyggt och den är väldigt annorlunda jämfört med de flesta andra filmer. Det är en väldigt cool färgsättning och tillsammans med filmens tempo, klippningar och olika vinklar blir det snyggt på något sätt. Detta tillsammans med bra skådespelarinsatser gör det till en okej film. Det som saknas är att få veta mer om Dillinger's (huvudpersonen, spelad av Depp) bakgrund och hur han har blivit den han är. Dessutom är handlingen kanske lite bristfällig, utan någon djupare mening eller budskap.

The Boat That Rocked
Det var en väldig uppståndelse kring den här filmen och den marknadsfördes ordentligt. Med tanke på att den regisserades av Richard Curtis, som gjorde Love Actually, och med en stark roll-lista så förväntade man sig en fantastiskt rolig komedi. Jag blev väldigt besviken och tyckte inte alls att den var speciellt bra.


2012
Jag vet inte om det finns någon film som har marknadsförts så ivrigt och så långt i förväg och som man har väntat på och längtat efter så mycket (bortsett från Avatar) som just 2012. Det var verkligen en stor uppståndelse och jag gick till föreställningen med höga förväntningar. De infriades tyvärr inte alls. Trots att det var häftiga effekter och en mäktig film av typen Independence Day och Armageddon så var den tyvärr inte mycket mer än sevärd.


Vilka filmer blev jag då positivt överraskad av?

Först och främst Avatar - och detta trots att jag hade ganska höga förväntningar på filmen. Sedan finns det några filmer som jag knappt hade hört talas om innan men som verkligen imponerade på mig och berörde. Det var t.ex:
The Blind Side, Last Chance Harvey och Personal Effects. Det är filmer som jag verkligen tycker att ni ska se.


Årets bästa filmer

1. Avatar
2. Inglourious Basterds
3. The Hangover
4. The Blind Side
5. Män som hatar kvinnor
6. (500) Days of Summer
7. Public Enemies
8. He's Just Not That Into You
9. Last Chance Harvey
10.Personal Effects
11.Harry Potter 6
12.Crossing Over
13.Angels & Demons
14.Zombieland
15.Watchmen
16.Flickan som lekte med elden
17.2012
18.Spread (L.A. Gigolo)
19.Funny People
20.The Uninvited
21.Luftslottet som sprängdes
22.Star Trek
23.Duplicity
24.The Taking of Pelham 123
25.Knowing
1. Avatar
2. Inglourious Basterds
3. The Hangover
4. The Blind Side
5. Män som hatar kvinnor
6. (500) Days of Summer
7. Public Enemies
8. He's Just Not That Into You
9. Last Chance Harvey
10. Personal Effects
11. Harry Potter and the Half Blood Prince
12. Crossing Over
13. Angels & Demons
14. Zombieland
15. Watchmen
16. Flickan som lekte med elden
17. 2012
18. Spread (L.A. Gigolo)
19. Funny People
20. The Uninvited
21. Luftslottet som sprängdes
22. Star Trek
23. Duplicity
24. The Taking of Pelham 123
25. Knowing


En film som definitivt skulle hamnat bland topp-5 i år är Snabba Cash, men eftersom den inte har premiär förrän i januari så räknas den ju till nästa år. Annars har det faktiskt varit ett bra år för svensk film, och som ni kan se så kommer alla tre filmerna från Stieg Larssons Milleniumserie med bland årets 25 bästa filmer, vilket är ganska imponerande.

Annars är kvaliteten på årets filmer ändå en liten besvikelse överlag. Endast en film (Avatar) tar sig in på min topp-100 lista. Inglourious Basterds hamnar precis utanför. Hangover är dock en riktigt bra komedi som hamnar i samma kategori som några av mina favoritkomedier: Old School, Wedding Crashers, Zoolander, Starsky & Hutch m.fl.


Till slut vill jag bara önska god fortsättning på er alla! Lämna gärna en kommentar om vad ni tycker om årets filmer.

Avatar



Betyg: 86 av 100.

Jag kom precis hem efter att ha varit och sett James Cameron's nya storfilm 'Avatar'.
Det finns mycket att säga om den här filmen, och jag ska försöka beskriva mina tankar så gott jag kan.
Till att börja med var det en väldigt gedigen film, och en gedigen film förtjänar en gedigen recension.
Håll till godo!


Storyn i korthet
Filmen utspelar sig på 2100-talet. Människorna har tagit sig till en ny planet, kallad Pandora, för att försöka utvinna naturresurser som är väldigt värdefulla. Pandora är befolkat av en mängd olika varelser, bl.a. Na'Vi folket. Människorna har svårt att få Na'Vi folket att hjälpa dem, och det finns två vägar att gå. Antingen kommer de överens på ett fredligt sätt och Na'Vi folket går med på att flytta för att låta människorna utvinna deras naturresurser, eller så tar människorna till våld för att få det dem vill ha.

För att försöka lyckas med det första alternativet så ger man en f.d. marinsoldat vid namn Jake Sully i uppdrag att lära känna Na'Vi folket och försöka komma överens med dem. Detta gör man genom att Jake får möjlighet att styra en s.k. Avatar, en konstgjord varelse lik Na'Vi folket, för att smälta in bland befolkningen. Jake lär sig hur de lever och hur man beter sig i deras värld. Frågan är om människorna har något att erbjuda Na'Vi folket och om Jake kommer lyckas med sitt uppdrag.


Handlingen - håller den?
Det tycker jag absolut att den gör. Det är en rörande och episk berättelse. Det är något som skulle kunna hända i verkligheten och det ställs också upp många moraliska frågeställningar; som vad man har rätt att göra, och om målet berättigar medlen. Vilka är människorna att leka gud och bestämma över ödet för folket på en främmande planet? Jake ställs också inför ett annat problem, nämligen att han tvingas välja sida. Det är upp till honom och ingen annan att välja vilket som är hans liv och vem han vill vara i framtiden - oavsett vem han har varit förut.

Filmen är väldigt spännande och underhållande rakt igenom. Trots att den är drygt två timmar och 40 minuter så blir den aldrig tråkig eller ointressant. Många filmer som är så långa kan kännas lite sega och ofta känner man att de hade kunnat kortats ned, men så var inte fallet för Avatar.

Vad gäller karaktärerna i filmen så saknar jag att få lära känna dem på ett lite djupare plan. Det är egentligen bara Jake Sully som vi får lära känna förhållandevis väl, men inte ens han vet vi egentligen mycket om bortsett ifrån att han har varit en marinsoldat och att han skadat sig och blivit rullstolsbunden. Vi får egentligen inte veta mycket om hur han är som person innan han kommer till Pandora, och vi får lära känna honom genom hans handlingar istället. Neytiri får vi lära känna genom den tid hon spenderar med Jake och allt de upplever tillsammans. Man får dock en känsla av att hon har en komplex personlighet och den hade kanske kunnat exploateras lite mer. På något sätt så känns det ändå som att det inte gör så mycket att de övriga karaktärerna är lite ytliga. Överste Miles Quaritch är en råbarkad militär med som enda uppgift att lyckas med sitt uppdrag, och om Na'Vi folket är i vägen så kommer han till varje pris att försöka förgöra dem. Dr. Grace Augustine är hans raka motsats - hon är en vetenskapsman som vill lära känna naturen, folket och deras seder och försöka medla med dem och se till så att båda parter kan vinna något. Hon vill försöka undvika alla våldshandlingar.


Fotot och effekterna
Jag kan tänka mig att många går och ser den här filmen nästan enbart pga. dess häftiga effekter, och detta med all rätt. Avatar är revolutionerande på så sätt att den använder en ny teknik som är utformad av James Cameron, tillsammans med en teknik utformad av Peter Jackson. Jag kommer inte att gå in närmare på detta, men filmen har många spektakulära effekter. Filmen är extremt snyggt gjord och det utspelar sig i vackra miljöer med intressanta varelser och färgstarka växter. Färgerna som har används gör att allt ser väldigt snyggt ut, som i en sagovärld, och tack vare 3D-tekniken också känns väldigt verkligt. Det känns verkligen som att man är en del av filmen, som att man är med i storyn. Det är verkligen en upplevelse utöver det vanliga att se den här filmen, och det är värt det enbart pga. de fantastiska effekterna och filmens snygga foto. Att sedan storyn också håller är ett stort plus som gör att filmen verkligen tillhör den grupp av filmer som man kommer att komma ihåg år efter år.


Jämförelse med andra filmer
Man märker verkligen att det är James Cameron som ligger bakom filmen, då den är storslagen på ett sätt som får tankarna att vandra till Titanic. Avatar är verkligen en film av den klassen; ett mäktigt äventyr, en fantastisk upplevelse och en berättelse utöver det vanliga. Den hör till den kategorin filmer som; Gladiator, Braveheart, Titanic och The Lord of the Rings. Kanske kan den framförallt jämföras med The Lord of the Rings-filmerna, som också utspelar sig i vackra miljöer, skildrar en fantastisk berättelse och med väldigt unika varelser. Trots att den kan jämföras med den typen av filmer så är den ändå väldigt originell och inte lik något som någonsin har visats förut.


Slutkommentar
Jag tyckte att Avatar var en väldigt bra och komplett film. Den saknar egentligen inte mycket. Den är otroligt snygg, har massor av häftiga effekter, en intressant handling med moraliska frågeställningar. Den är också stundtals humoristisk. Den är spännande och mer underhållande än det mesta jag har sett. Det som hamnar i skymundan är som sagt karaktärerna och därigenom också skådespelarinsatserna. Dock är Avatar ingen sådan typ av film och det är helt naturligt att det blir så. Med det sagt tycker jag ändå att skådespeleriet också håller, det finns inte något direkt att klaga på och jag tycker att Sam Worthington som spelar huvudrollen är bra. Jag räknar med att få se mer av honom i framtiden. Sammanfattningsvis tycker jag att Avatar helt klart är årets bästa film.
Har ni inte sett den än, så gör det snarast!


Betyg: 86 av 100.

James Cameron's Avatar

Äntligen! Ikväll ska jag gå och se James Cameron's nya storfilm Avatar.
Jag återkommer med en recension senare.




Nicks topp-100. Plats 77 - American Gangster

American Gangster är en av de lite nyare gangsterfilmerna som verkligen håller hög klass. År 2007 kom denna film, regisserad av Ridley Scott och med Denzel Washington och Russel Crowe i huvudrollerna. Washington spelar knarkkungen Frank Lucas, som tagit över efter hans mentors död. Han börjar importera heroin direkt från tillverkaren och kan på så sätt sälja mycket billigare än sina konkurrenter. Det går bra för Frank, ända tills den unge, hungrige polisen Richie Roberts (Russel Crowe) på order från regeringen startar en speciell narkotika grupp för att försöka ge sig på höjdarna i knarkvärlden. Filmen är baserad på en sann historia.

Denzel Washington är en av mina absoluta favoritskådespelare, jag tycker att han är fantastiskt bra. Som vanligt går han verkligen in för rollen och han är som klippt och skuren för rollen som Frank Lucas. Även Russel Crowe är en väldigt duktig skådespelare, och med skådisar av den här kalibern och dessutom med Ridley Scott som regissör så är det inte konstigt att filmen blir bra. Den här genren av film råkar tillhöra en av mina favoriter, och American Gangster påminner lite om både Scarface, Blow, Goodfellas och The Godfather. En helt klart underhållande, spännande, intressant och sevärd film.


Betyg: 78 av 100.



Nicks topp-100. Plats 78 - The Hustler

The Hustler är filmen om den talangfulla biljardspelaren Eddie Felson, spelad av Paul Newman. Han är en nykomling i biljardvärlden, och till sin hjälp har han sin mentor Bert Gordon, spelad av George C. Scott. Tillsammans försöker de hustla sin väg till de stora pengarna och till slut dyker möjligheten upp för Eddie att spela mot Minnesota Fats, en legend inom biljardvärlden.

En fantastisk film från 1961, som känns mycket nyare än vad den är. När man ser den idag märker man självklart att den har några år på nacken, men den går riktigt bra att kolla på och skulle egentligen lika gärna kunna vara från 1991. Den är dock svartvit, men själv tänkte jag knappt på det under filmen. Paul Newman gör ett bra jobb och även George C. Scott och Jackie Gleason (som spelar Minnesota Fats) är lysande. Ett måste för alla filmfantaster. Det finns även en uppföljare på den här filmen. Den heter The Color of Money, är från 1986 och har Tom Cruise i huvudrollen. Där spelar Tom Cruise den nya stjärnan medan Paul Newman återupptar rollen som Eddie Felson och där spelar Tom's mentor... The Hustler får:


78 av 100.



God jul!

God jul på alla filmfantaster!

Just nu börjar Kalle Anka, men senare kanske man vill se någon film som har med julen att göra. Det finns en hel del julfilmer, men min absoluta favoritjulfilm är:

Tomten är far till alla barnen


Nicks topp-100. Plats 79 - The Aviator

The Aviator är en skildring av den legendariske filmskaparen och flygaren Howard Hughes' liv och karriär från det sena 20-talet inpå mitten av 40-talet. Leonardo DiCaprio spelar Howard Hughes och regisseras av ingen mindre än Martin Scorsese.

The Aviator är ett mästerverk av Martin Scorsese. Den nominderades till inte mindre än 11 Oscars och vann hela fem stycken. Cate Blanchett fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll sin fantastiska tolkning av Katherine Hepburn och både DiCaprio och Scorsese nominerades för bästa manliga huvudroll respektive bästa regi. Jag blev hänförd av den här filmen och av hur väl DiCaprio lyckades gestalta en så komplex karaktär som Howard Hughes och hur Scorsese genom filmen lyckas skildra hans liv på ett så intressant sätt.


Betyg: 78 av 100.



Nicks topp-100. Plats 80 - The Client

Baserad på boken skriven av John Grisham, har Joel Schumacher regisserat denna film med Susan Sarandon och Tommy Lee Jones i huvudrollerna. En liten pojke vid namn Mark bevittnar en maffiaadvokats självmord, och advokaten berättar precis innan han skjuter sig själv för Mark var en mördad senators kropp ligger begravd. Maffian förstår att Mark vet mer än han gör sken av och bestämmer sig för att försöka tysta ner honom. Samtidigt inser Mark att han kanske är i behov av en advokat och träffar Regina Love (Susan Sarandon) som tar sig an honom.

Det här är thriller när det är som bäst - spännande, nagelbitande och intensivt. En bra story kombinerat med bra skådespeleri och bra regi skapar en bra film.


Betyg: 78 av 100.



A Clockwork Orange

Jag såg precis filmen A Clockwork Orange av Stanley Kubrick för första gången. Det är en kult klassiker från 1971 och en av de filmer man verkligen måste ha sett. Det är nog få som inte har hört talas om A Clockwork Orange.

Filmen utspelar sig i ett framtida England. Huvudpersonen är Alex, en huligan som driver runt med sitt gäng och misshandlar, rånar och förstör. Han är besatt av våld och sex. En dag blir han gripen av polisen efter att vid ett inbrott av misstag ha dödat en kvinna och får ett 14 år långt fängelsestraff för mord. Efter att ha avtjänat två år av sitt straff får han en möjlighet att bli frisläppt tidigare. Han blir testperson för ett experiment utformat av regeringen och ägnat att reformera brottslingar. Efter att ha genomgått experimentet släpps han ut på gatorna igen.

Jag tyckte att filmen var väldigt häftig på något sätt. Den sticker ut och skiljer sig från alla andra filmer. Jag kan tänka mig att den måste ha varit väldigt kontroversiell när den kom i början på 70-talet. I dagens samhälle är våldet och sexet som beskrivs i filmen inte lika chockerande som det måste ha varit på den tiden. En film som är originell har en viss charm, och den här filmen har även mycket annat. Den är underhållande och huvudkaraktären är intressant. Jag tyckte att filmen var bra, men jag kan tänka mig att mycket av dess storhet kom av att den stack ut så mycket när den kom och var så mycket före sin tid. När man ser den 38 år senare är den fortfarande bra och underhållande, vilket pekar på en bra film.

Jag har ändrat betyget för den här filmen, som ni kan se nedan. Precis som jag trodde, så tog det ett litet tags fundering innan man förstod hur bra den verkligen är. Kan tänka mig att man behöver se den fler gånger också, men den har dröjt sig kvar i mitt minne nu ett par veckor efter att jag sett den och jag tänker på den nästan varje dag fortfarande.

Betyg: 87 av 100.



Nicks topp-100. Plats 81 - The Thomas Crown Affair

Pierce Brosnan spelar Thomas Crown, miljardären som har tröttnat på att kunna köpa allt han vill ha. Han har en annorlunda hobby, nämligen att stjäla och samla på värdefull konst. Han stjäl en mycket värdefull tavla av Monet, och Catherine Banning (Rene Russo) är anställd av museets försäkringsbolag för att till varje pris få tillbaka tavlan.

Det finns en äldre version av den här filmen. The Thomas Crown Affair kom 1968 med Steve McQueen och Faye Dunaway i huvudrollerna. Jag tycker att den här filmen från 1999 ändå är en av de bättre remakes som gjorts. Den är välgenomtänkt, smart och väldigt underhållande. Brosnan gör en utmärkt tolkning av miljardären Thomas Crown och varenda minut av den här filmen är njutbar.


Betyg: 78 av 100.



Nicks topp-100. Plats 82 - Pay It Forward

Läraren Eugene Simonet (Kevin Spacey) ger sina elever en annorlunda uppgift: förändra världen! De flesta tar det inte på så stort allvar, men det gör Trevor McKinney (Haley Joel Osment). Han får en idé om att hjälpa tre personer med någonting de inte kan göra själva, varefter de tre personerna i sin tur måste hjälpa tre personer var. Kan den 12-årige Trevors idé förändra världen?

I det här fantastiskt rörande dramat ser vi Kevin Spacey, Helen Hunt och Haley Joel Osment. Osment imponerar om möjligt ännu mer än i The Sixth Sense där han spelar mot Bruce Willis. Pay It Forward är en fantastisk film med ett väldigt fint budskap. 


Betyg: 78 av 100.



Nicks topp-100. Plats 83 - Ghost

Sam (Patrick Swayze) och Molly (Demi Moore) är ett lyckligt och förälskat par. En dag när de är på väg hem från teatern så blir Sam mördad av en rånare. Molly försöker gå vidare och bearbeta sin sorg men med stora problem. Sam finner sig själv vara fångad i formen av ett spöke. Han kan inte röra något eller prata med någon levande. När han får reda på att hans död inte var någon olycka och att Molly kan vara i livsfara måste han försöka varna henne på något sätt.

Det här är något som jag skulle kalla för en romantisk thriller. Den har inslag av båda dessa genrer. Den är spännande och nervkittlande samtidigt som den skildrar en fantastisk kärlekshistoria. Både Swayze och Moore passar utomordentligt i sina roller och det är lätt att tro på deras kärlek. Ghost är ytterligare en av de filmer jag tycker har blivit lite underskattade. Den är inte bara ytterligare en thriller i mängden utan den berör och lämnar ett avtryck som man kommer ihåg år efter år och den går att se hur många gånger som helst.


Betyg: 78 av 100.



Brittany Murphy död

"Skådespelerskan Brittany Murphy är död. Den 32-åriga skådespelerskan fick hjärtstillestånd på söndagsmorgonen och kunde inte återupplivas, rapporterar TMZ."
/ från Aftonbladet, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6322529.ab






Jag tänker genast på hennes framträdanden i 8 Mile och Sin City. Det känns helt sjukt att hon är död, bara 32 år gammal.

Nicks topp-100. Plats 84 - Walk the Line

Filmen om Johnny Cash's  liv. Den sträcker sig från början av hans karriär, till hans storhetstid och vidare. Den berör hans strävan att lyckas med musiken, livet som världsstjärna, hans drogproblem, kärleksproblem och annat.

Jag tycker att det här filmen verkligen lyckas skildra Johnny Cash's liv. Man får se både de bra dagarna och de dåliga. Komplexiteten hos Johnny Cash som människa kommer fram, mycket på grund av Joaquin Phoenix's förträffliga rollprestation. Han passar helt perfekt i rollen och ingen hade kunnat gjort den bättre. Filmen är både underhållande att titta på och får en att känna som att man kände Johnny Cash. Även om man inte vet något om honom innan man ser filmen så kommer man att hänföras av honom och på det sättet Phoenix gestaltar honom. En filmbiografi som går rakt in i filmhistorien.


Betyg: 78 av 100.



Nicks topp-100. Plats 85 - Leaving Las Vegas

Nicolas Cage spelar Ben, en alkoliserad manusförfattare från Hollywood som förlorat allt på grund av sitt drickande. Han åker till Las Vegas för att supa sig till döds (supa ihjäl sig hade inte samma klang), när han träffar den prostituerade Sera. De börjar få känslor för varandra men han får henne att lova att aldrig be honom sluta dricka.

Nicolas Cage gör en fantastisk rollprestation, vilken han också blev belönad med en Oscar för. Det här är en ganska tragisk, men väldigt rörande och bra film.


Betyg: 78 av 100.



Nicks topp-100. Plats 86 - American History X

Nazisten Derek Vinyard (Edward Norton) får ett tre år långt fängelsestraff efter att ha mördat två svarta killar. Väl inne i fängelset reformeras han när han förstår att det finns både bra och dåligt inom varje ras. När han kommer ut från fängelset så är hans yngre bror Danny (Edward Furlong) på väg åt samma håll som han själv var innan hans fängelsestraff. Det är nu Dereks uppgift att försöka få Danny att förstå det han själv lärde sig i fängelset och inte låta honom gå samma dystra öde till mötes.

En fantastiskt bra film med utmärkt skådespeleri och ett viktigt budskap. Det är en känslosam film som det inte går att undvika att bli berörd av.


Betyg: 78 av 100.


Nicks topp-100. Plats 87 - Tin Cup

Roy McAvoy (Kevin Costner) är ett misslyckat golfproffs som driver en driving range tillsammans med sin caddy Romeo. För att betala skulder tvingas han sälja sin verksamhet. En dag dyker Molly Griswold (Rene Russo) upp för att ta golflektioner av Roy. Hon visar sig vara Roy's gamla golfpartner från college, PGA-stjärnan David Simms, nya flickvän. Roy fattar tycke för Molly och hon får honom att ta sig själv seriöst igen. Med ny inspiration bestämmer sig Roy för att försöka kvala in till US Open.

Det här är en film som många kanske blir förvånade över att den kommer med på topp-100 listan, men jag tycker verkligen att den är riktigt bra och jag kan se den hur många gånger som helst. Varje gång jag ser den så rycks jag med och även om man vet hur den kommer sluta för att man sett den förut, så är det lika spännande varje gång. Kevin Costner passar perfekt som Roy McAvoy, ingen kunde gjort rollen bättre. Filmen är sådär underbart mysig så man sitter och njuter hela tiden. Det är ett drama men med inslag av både romantik och komedi. Gillar man golf så gillar man den här filmen. Gillar man Kevin Costner så gillar man den här filmen. Gör man inte det så finns det en chans att man ändå tycker att den är ganska bra. På ytan kanske den bara verkar vara en vanlig romantisk dramakomedi, men om man tittar lite noggrannare så har filmen en del budskap. Bland annat att aldrig ge upp sina drömmar, att det aldrig är försent, och det är något jag tycker att man ska ta åt sig.

Betyg: 78 av 100.



Dagens I-landsproblem...

...hur ska man sortera sin filmsamling?

Jag har suttit och funderat på det här en hel del. Ska man ha dem i bokstavsordning? I genreordning? Det blir svårt eftersom vissa filmer är svåra att tillskriva en speciell genre. Efter regissör? Efter skådespelare? Isåfall vilken skådespelare?

Kommentera gärna och berätta hur ni har er filmsamling sorterad eller tycker att man ska ha en filmsamling sorterad!

Nicks topp-100. Plats 88 - The Notebook

En gammal man läser en berättelse för en gammal kvinna på ett ålderdomshem. Berättelsen han läser handlar om två unga människor, Noah och Allie, som blir kära, men sedan tvingas lämna varandra på grund av Allie's föräldrar. Hon träffar en annan och förlovar sig, men sedan när hon hälsar på Noah för att se hur han har det så blir det uppenbart att de fortfarande har känslor för varandra.

Det här är en fantastisk berättelse om kärlek, och vad den kan övervinna. Nick Cassavetes har regisserat denna storslagna film med Ryan Gosling och Rachel McAdams i huvudrollerna. Det här är en sån film som får en att förstå vad livet går ut på. En underbar berättelse.

Betyg: 78 av 100.



Nicks topp-100. Plats 89 - A Perfect Murder

A perfect Murder har en rollbesättning bestående av bl.a. Michael Douglas, Gwyneth Paltrow och Viggo Mortensen. Alla passar perfekt för sina roller i den här spännande, mystiska, psykologiska thrillern. Michael Douglas spelar en mäktig affärsman och tillika miljonär. Han har allt man kan önska sig, utom möjligtvis den kärlek han vill ha från sin hustru. Hon startar en affär med en konstnär, och när Steven får reda på att hon är otrogen börjar han planera det perfekta mordet.

Den här filmen tycker jag är väldigt underskattad. Den har en intressant handling, präglas av bra skådespeleri och har kanske en djupare mening än man kan tro. Även om den är väldigt underhållande så är det inte allt den är. Den handlar om kärlek, om att ha allt men ändå sakna någonting och att vilja ha det man inte kan få.

Betyg: 78 av 100.



Nicks topp-100. Plats 90 - The Illusionist

Edward Norton spelar huvudrollen i den här mystiska drama-thrillern som handlar om en trollkarl vid namn Eisenheim. Han reser världen runt och utför magiska trick. En dag träffar han en flicka som han förälskade sig i som ung, men som han var tvungen att lämna på grund av att han inte tillhörde samma samhällsklass som henne. Nu är hon förlovad med kronprinsen i Wien. Kan han använda sina magiska krafter för att få henne tillbaka?

Norton passar perfekt som Eisenheim och han gör ett mycket bra jobb med att gestalta den intressanta karaktären i den här filmen. Den är spännande och mystisk och filmen höjs av att den är oförutsägbar, men vet aldrig vad som kommer att hända härnäst. Se den och njut!

Betyg: 78 av 100.



Nicks topp-100. Plats 91 - Notting Hill

William Thacker (Hugh Grant) är en vanlig kille som äger en bokaffär. En dag går en av världens största filmstjärnor (Julia Roberts) in i hans butik och förändrar hans liv. Kan någon som han verkligen få någon som henne? Notting Hill är en varm berättelse om kärlek, med ett stort inslag av humor.

Få romantiska komedier lyckas beröra lika mycket som Notting Hill samtidigt som de bjuder på så många skratt. Hugh Grant och Julia Roberts gör ett fantastiskt jobb i den här filmen som antagligen är en av de bästa romantiska komedierna genom tiderna.

Betyg: 78 av 100.



Nicks topp-100. Plats 92 - Ocean's Eleven

Danny Ocean (George Clooney) har precis blivit frisläppt från fängelset. Han har dock inga planer på att bli en förändrad man, utan börjar direkt planera sin nästa stöt. Han ska råna tre Las Vegas hotell, och till sin hjälp behöver han ett team bestående av elva specialister.

Steven Soderbergh har regisserat denna underhållande film med en roll-lista överträffad av få andra filmer. George Clooney, Matt Damon, Andy Garcia, Brad Pitt, Julia Roberts m.fl. Underhållande är verkligen nyckelordet för den här filmen. Den blir aldrig tråkig eller seg. Den utspelar sig i en fascinerande miljö och har en spännande handling och bra dialoger rakt igenom.

Betyg: 78 av 100.



Old Dogs

Robin Williams och John Travolta spelar huvudrollerna i den här nya Disney-filmen. De spelar såväl arbetskompanjoner som bästa vänner. De är på väg att göra en stor affär med ett japanskt företag som ska bli höjdpunkten på deras karriärer. Samtidigt får Williams' karaktär reda på att han har två barn, med en kvinna han träffade i ett berusat tillstånd en kväll för sju år sedan. Samtidigt som han måste tänka på sina affärer, måste han tackla det nya uppdraget att vara pappa, eftersom han blir tvungen att ta hand om barnen under två veckor.

Jag vet inte ens vart jag ska börja någonstans när jag ska säga vad jag tyckte om den här filmen. Jag kan tänka mig att småbarn kommer att tycka att den är rolig, men jag tyckte verkligen inte alls att den var rolig. Att Robin Williams och John Travolta, två enligt mig duktiga skådespelare, sjunker till den nivån att de gör filmer som den här, det är uppriktigt förvånande. Filmens handling är rent ut sagt katastrofal. Det som ska vara roligt är inte roligt. Det finns ingen som helst poäng eller mening med filmen. Jag kan inte säga mer än undvik att se den.

Betyg: 25 av 100.



Snabba cash

Baserad på boken med samma namn som gjort stor succé. Den handlar om studenten JW, som går på handels och kör svart taxi vid sidan av för att försöka tjäna lite extra pengar. Han umgås med överklassen och försöker smälta in, trots att han är från Norrland, bor i en studentlägenhet och egentligen inte alls har gått om pengar. Han är ute efter de snabba cashen, för att kunna glömma sin bakgrund och leva som han vill. Han blir involverad i kriminella affärer för att försöka tjäna de snabba pengarna. Frågan är om han har tagit sig vatten över huvudet.

Jag blev väldigt imponerad av kvaliteten på den här filmen. Jag har sagt det förut men jag kan säga det igen, rent generellt så tycker jag att svenska filmer inte håller så hög klass internationellt sett. Självklart finns det undantag och då och då kommer det en riktigt bra svensk film. Den här var definitivt bland dem. Tillsammans med Män som hatar kvinnor så är det här den bästa svenska film jag sett på väldigt länge. Skådespeleriet är bra, regin är bra, hela filmen känns fantastiskt välgjord. Den är intressant från första sekunden till slutet. Det är spänning på hög nivå. Man får lära känna flera olika karaktärer och kan sympatisera med både JW och Mrado, trots att de på sätt och vis står på olika sidor. Det är fascinerande hur det på något sätt flyter ihop och det sedan kan vara svårt att avgöra vem som är på den goda respektive den onda sidan. Det här är en film som ni inte bör missa.

Betyg: 75 av 100.



Up in the Air

George Clooney spelar huvudrollen i den här komiktragiska komedin. Ryan Binghams (Clooney) jobb går ut på att avskeda människor. Han arbetar för ett företag som anlitas av företag som behöver skära ned. Han åker land och rike runt för att samtala med människor, berätta att de tvingas sluta och förbereda dem för sin framtid. Han träffar en likasinnad kvinna på en av sina resor och de inleder en romans. Mer än så vill jag inte avslöja utan det får ni se själva.

Jag tror att filmen är menad att vara en romantisk dramakomedi. Problemet är att den inte är särskilt rolig egentligen, utan snarare sorglig och tragisk. Det finns inte riktigt någon handling och hur bra slutpoängen är det får ni avgöra själva. Jag njöt inte speciellt mycket under filmen och hela idén känns lite tunn. Dock tyckte jag att det fanns något med filmen som ändå fångade mitt intresse och fick mig att fundera lite efteråt. Den var trots allt sevärd, men knappt.

Betyg: 57 av 100.



Då så, då var det dags för Lucia Movie Night recensionerna

Jag beklagar att det drog ut så mycket på tiden med recensionerna. Jag kom hem ca: kl. 8 imorse, sen har jag haft mitt livs längsta telefonsamtal tror jag, på ca: 3 timmar. Jag ska inte gå in på  exakt vad samtalet handlade om men det var jag och en av mina bästa kompisar som faktiskt pratade mest om film. Hursomhelst, de filmer de visade var i alla fall följande:

Up in The Air

Snabba cash

Old Dogs


Överlag var filmerna en liten besvikelse, men Snabba cash räddade upp kvällen eftersom den var ännu bättre än vad jag hade förväntat mig.

Liten uppdatering

Hinner inte skriva så mycket nu. Eftersom Lucia Movie Night håller på hela natten fram på morgonkvisten så tänkte jag att det är bra att vara utvilad så jag har sovit väldigt länge och nu ska jag precis iväg och träffa några kompisar, sen är det middag och sen börjar det.

Jag ska försöka att lägga upp så snabbt jag bara kan först och främst vilka filmer som visas, och sen ska jag recensera dem så fort som möjligt också.

Vi hörs senare.

Lucia Movie Night

Natten mellan den 12 och den 13 december anordnar SF bio något som de kallar för Lucia Movie Night. Det går ut på att de förhandsvisar tre hemliga filmer i rad under natten för att vaka in Lucia. Det ska jag självklart gå på och ser verkligen fram emot det. Jag kommer självklart att lägga upp recensioner av samtliga dessa filmer så fort jag kan.

Som sagt så vet man ännu inte vilka filmer som kommer att visas, men man kan ju alltid hoppas, och jag hoppas att de visar Avatar eller Sherlock Holmes. Jag har hört ett rykte om att Snabba Cash kommer att vara en av filmerna. Jag återkommer om detta.

Nicks topp-100. Plats 93 - 3:10 to Yuma

Filmen ifråga är versionen från 2007, inte den från 1957.
Christian Bale och Russel Crowe spelar huvudrollerna i den här nutida westernfilmen. Crowe spelar för ovanlighets skull "skurken" i den här filmen. Han gestaltar Ben Wade, efterlyst för ett antal brott. Bale spelar en ranchägare med ekonomiska problem som kämpar för att försörja sin familj. Han får en möjlighet att eskortera Wade, som gripits, till 3:10-tåget mot Yuma, för en belöning på $200. Han tar erbjudandet och en äventyrlig resa genom olika landskap fylld med motgångar på vägen tar vid.

Jag tyckte verkligen om den här filmen. Den var spännande och välspelad. Både Bale och Crowe gör ett bra jobb och lyckas skildra två olika men lika intressanta karaktärer och relationen mellan dem. Det här var en av de bästa filmerna som kom 2007.

Betyg: 78 av 100.



Topp-100 listan

Min topp-100 lista är ganska klar i den meningen att jag vet vilka 100 filmer som är med på listan. Den här listan är däremot inte helt komplett eftersom jag såklart inte har sett alla filmer som gjorts, och det är möjligt att jag skulle tycka att någon film som jag inte sett var tillräckligt bra för att komma med. Jag vet tom några filmer som jag tror skulle platsa på listan, men eftersom jag inte har sett dem än så kan jag ju inte ge dem något betyg. Några av dessa filmer, som jag får reservera mig för att anledningen till att de inte är med är helt enkelt för att jag faktiskt inte har sett dem än:

Schindler's List
Citizen Kane
The Good, The Bad, The Ugly
2001: A Space Oddysey
A Clockwork Orange
Casablanca
Leon
Once Upon A Time in America
Pan's Labyrinth
There Will Be Blood

Jag vet att det är sjukt pinsamt att jag inte sett dessa klassiker ännu. De översta tre har jag tom på dvd, så jag kommer att titta på dem snart. Förklaringen är väl bara att det helt enkelt inte har blivit av än. Det har varit så sjukt många andra filmer som jag velat se och som har hamnat lite högre på prioriteringslistan. Sedan finns det även några filmer som jag har sett, men som det var så länge sen jag såg så att jag inte kommer ihåg tillräckligt mycket för att kunna sätta ett rättvist betyg. Några av dessa filmer, som säkert skulle kunna komma med på listan är:

City of God
Amelie från Montmairtre
Glory
Gone With The Wind
The Green Mile
Jaws

Förutom dessa filmer tror jag dock att jag har betygsatt de flesta kända filmerna, och alltså valt ut de 100 jag tycker är bäst av dessa.

Ett annat problem som kan uppstå är t.ex. som nu när jag precis såg en film jag inte hade sett innan - Midnight Express - och tyckte att den var så pass bra att den kommer platsa på topp-100 listan. Det blir lite knepigt, men jag har gått igenom listan och flyttat ner en film som jag trots allt inte riktigt tyckte platsade, så det löser sig.

Jag hoppas att jag har fått några trogna läsare som gillar bloggen och kommer att följa den. Förresten, av de filmer jag skrev ovan att jag inte hade sett än, vilken/vilka tycker ni att jag borde prioritera att se först?


Midnight Express

Jag såg precis filmen Midnight Express. Jag hade inte sett den förut, men hört att den skulle vara väldigt bra. Jag blev inte besviken. Filmen är från 1978 och handlar om en amerikan som är på semester i Turkiet. På flygplatsen i Istanbul, när han ska flyga hem till USA, blir han ertappad med att försöka smuggla ut 2 kg hasch ur landet. Han hamnar i ett turkiskt fängelse som är allt annat än humant. Han försöker med hjälp av sin advokat att på alla möjliga sätt komma ut ur fängelset, men det verkar bara återstå ett alternativ - att rymma...

Jag blir alltid lika glad när jag ser en film som är över 30 år gammal men ändå inte känns mer än 10 år gammal. Det är ett tecken på att det är en bra film som klarar "the test of time". Filmen är också baserad på boken Midnight Express, som skrevs av Billy Hayes och är en skildring av hans tid på ett turkiskt fängelse mellan 1970 och 1975. Det är alltid lättare att bli berörd av en film när den är baserad på en verklig historia. Tycker ni om fängelsefilmer så ska ni definitivt se den här!

Betyg: 80 av 100.



Nicks topp-100. Plats 94 - L.A. Confidential

50-tal. Los Angeles. Poliskorruption. Kevin Spacey, Russel Crowe och Guy Pearce spelar tre väldigt olika poliser med väldigt olika metoder. Det här är en välgjord, smart och intressant film, regisserad av Curtis Hanson och med en roll-lista som förutom de tre ovan nämnda inkluderar bl.a. Kim Basinger, James Cromwell och Danny DeVito. Det var med den här filmen som Russel Crowe slog igenom. Ett måste i filmsamlingen.

Betyg: 77 av 100.



Nicks topp-100. Plats 95 - Die Hard

Actionfilmer kan vara underhållande att titta på men knappast något man kommer ihåg många år senare. De berör oftast inte och har inte någon djupare mening. Av den anledningen är det ganska svårt för en actionfilm att få ett bra betyg i min bok. Die Hard är däremot något utöver det vanliga. Den kom 1988 med Bruce Willis i huvudrollen som spelar polisen John McClane som kommer till L.A. för att spendera julen med sin fru, men hamnar mitt i ett gisslandrama när några terrorister har tagit över Nakatomi Plazabyggnaden och tagit alla i byggnaden gisslan. Det är upp till honom ensam att rädda dagen. Det här var en av de första riktigt stora filmerna i sin genre och den blev en otrolig succé.

Det är action när det är som bäst. Spännande, nagelbitande, fartfyllt och underhållande. Jag kan inte annat än älska den här filmen.

Betyg: 77 av 100.



Godmorgon

Godmorgon kära läsare!
För alla er som sitter på jobbet just nu, på ett kontor eller liknande med tillgång till dator, kommer jag att fortsätta på min topp-100 och lägga upp några recensioner. Nr 95 kommer alldeles strax.

Nicks topp-100. Plats 96 - Collateral

Återigen en film med Tom Cruise i huvudrollen. Han spelar en hit-man som har några jobb att utföra på kort tid en natt i L.A. Han tar en taxichaufför (spelad av Jamie Foxx) till gisslan för att köra runt honom till hans olika jobb.

Det här är en mycket bra film, regisserad av Michael Mann, mannen bakom Heat, The Insider samt aktuella Public enemies med Johnny Depp. Det är ett ganska annorlunda upplägg på film där man på något sätt nästan håller lite på "den onda", dvs. Tom Cruise's rollkaraktär. Trots det så sympatiserar man med den gisslantagne taxichauffören. Filmen är oförutsägbar, spännande och orginell.

Betyg: 77 av 100.



Följ min blogg med hjälp av bloglovin

Följ min blogg med bloglovin


Har ni hört talas om bloglovin?
Det är en sida som ser till så att man kan prenumerera på bloggar som man gillar.
Det innebär att ni genom att klicka på länken nedan kan gå in på bloglovin och bli prenumeranter av min blogg så att ni får reda på varje gång den uppdateras. Jag vet inte exakt hur det fungerar, upptäckte det precis själv, men det kanske kan vara värt att testa.


Nicks topp-100. Plats 97 - Top Gun

Jag har funderat lite över hur bra den här filmen egentligen är, och om den förtjänar att komma med på den här listan. Jag har kommit fram till att den faktiskt gör det. Det är en sån klassiker och en av Tom Cruise's första riktigt bra filmer. Det är en av de bästa filmerna i sin genre. Tom Cruise är fantastisk och vem kan spela en macho, självsäker kille som har hela världen under sina fötter bättre än Tom Cruise? Han har gjort några filmer som jag tycker påminner om varandra, som den här, Days of Thunder (som jag recenserat tidigare i bloggen) och Cocktail. Top Gun är nog enda den bästa av dessa och jag kände att en av dem förtjänade att vara med på listan.

Cruise spelar Maverick, en ung, talangfull pilot som börjar på Top Gun Naval Flying School. Där kämpar han för att vara den bäste, samtidigt som han förälskar sig i en kvinnlig instruktör på skolan vid namn Charlie.

Betyg: 77 av 100.



True Blood

Jag vill passa på att tipsa om en av de bästa TV-serierna för tillfället, True Blood. Har ni inte sett den, ge den en chans. Två säsonger har visats i USA hittills. Alexander Skarsgård är med och spelar en viktig roll. Honom ser ni dock mycket mer i andra än i första säsongen. Serien handlar om vampyrer vilket kanske inte är ett helt nytt tema, men den känns ganska nyskapande och är väldigt underhållande. Det finns några intressanta karaktärer och både storyn och skådespeleriet håller hög klass. Även om ni inte gillar vampyrfilmer/serier så tycker jag att ni ska titta på den här serien. Den handlar om så mycket mer än bara vampyrer. Se några avsnitt innan ni bildar en uppfattning.




Alexander Skarsgård som spelar Eric Northman


Huvudrollsinnehavarna Stephen Moyer och Anna Paquin som spelar
Bill Compton och Sookie Stackhouse

Nicks topp-100. Plats 98 - Falling Down

Michael Douglas lyckas verkligen med konststycket att personifiera "en dålig dag" i den här filmen. Den handlar om en man som fastnar i en bilkö, lämnar bilen mitt på vägen och börjar promenera hem. På sin väg hem stöter han på olika människor och hinder som gör honom mer och mer frustrerad. Han gör revolt mot samhällets orättvisor. Det här är en riktigt bra film som ni definitivt bör se. Förutom Michael Douglas så ser vi Robert Duvall spela en polis som är på väg att pensionera sig och tar sig an ett sista fall. Filmen är regisserad av Joel Schumacher.

Betyg: 77 av 100.



Nicks topp-100. Plats 99 - Rain Man

En klassiker från 1988 som jag tror att få har missat. Tom Cruise spelar Charlie, vars far dör och lämnar efter ett arv på $3 miljoner, men han lämnar allt till Charlie's autistiska bror Raymond, som spelas av Dustin Hoffman. Charlie kidnappar Raymond och de åker på en äventyrlig resa runt om i USA som kommer att lära dem mycket om varandra. Dustin Hoffman fick en Oscar för sin strålande rollprestation. Filmen bygger på en sann historia.

Betyg: 77 av 100.



Nicks topp-100. Plats 100 - Sleeping With The Enemy

Det känns som en ganska underskattad och kanske lite bortglömd film. Julia Roberts gör en utmärkt rollprestation och gestaltar Laura Burney. Hon och maken Martin har varit lyckligt gifta i fyra år. Utifrån ser allt ut att vara frid och fröjd, men om man skrapar lite på ytan så märker man att allt inte är vad det verkar vara. Det här är en riktigt spännande film. Man sitter spänd hela filmen och rycks verkligen med. Den lyckas förmedla en ganska konstig känsla på ett väldigt bra sätt, nämligen känslan av att vara rädd för den man älskar. Det här är definitivt en film ni inte bör missa. Den får en verkligen att tänka efter.

Betyg: 77 av 100.



En aktiv dag på bloggen

Idag ska jag försöka att lägga upp några recensioner och liknande här på bloggen. Jag kom precis hem efter att ha skrivit en tenta som jag klarade av ganska snabbt så nu har man hela eftermiddagen ledig.

Eftersom den här bloggen är ganska nystartad så finns det ju hur mycket filmer som helst som jag inte har recenserat än. Jag har funderat lite och kommit fram till att det kommer bli ganska lite uppdateringar om jag bara skriver om filmer jag precis har sett. Därför introducerar jag nu en ny spännande grej som jag kallar för Nicks topp-100. Jag kommer att skriva lite om och betygsätta de enligt mig 100 bästa filmerna genom tiderna. Jag kommer att börja på 100 och arbeta mig uppåt för att avsluta med nr 1. Detta kommer förhoppningsvis vara ett bra inslag för alla som vill ha tips på filmer att se. Jag tycker oftast det är lika kul att titta på en gammal film som en ny, och dessa filmer som är de bästa genom tiderna är sådana som man kan se hur många gånger som helst. Jag är säker på att några av er inte har sett alla dessa heller och vilket utmärkt tillfälle det är att förbättra er allmänbildning inom film. Dessa 100 recensioner kommer att komma lite sporadiskt och varieras med recensioner av nya filmer jag sett. för att tydligt kunna se vad som är vad kommer jag att märka rubriken med Nicks topp-100 och vilken plats den aktuella filmen ligger på. Mycket nöje!

Days of Thunder

Ikväll såg jag en gammal klassiker med Tom Cruise från 1990. Days of Thunder är helt klart en av hans bästa filmer. Den är regisserad av Tony Scott, som gjort bl.a. Top Gun, True Romance, Enemy of the State och Spy Game.

Man märker lätt att det är samma regissör som i Top Gun då filmerna påminner ganska mycket om varandra. Gillar man Top Gun så gillar man antagligen den här filmen också. Här handlar det dock om bilar istället för flygplan. Tom Cruise spelar Cole Trickle, en nykomling som börjar köra Nascar och snabbt blir en av de bästa. Det är en underhållande film som aldrig blir tråkig och den har även ett romantiskt inslag. Nicole Kidman spelar emot Tom i den här filmen och det var också under inspelningen till just Days of Thunder som Tom och Nicole blev tillsammans i verkligheten. Har ni inte sett den här gamla klassikern så tycker jag definitivt att ni ska göra det.

Betyg: 73 av 100.



The Box

James Marsden och Cameron Diaz spelar huvudrollerna i den här spännande thrillern. Arthur och Norma får ett paket levererat till sitt hus med en liten trälåda i. Denna trälåda har en knapp, och de får erbjudandet att om de trycker på knappen så kommer två saker att hända. 1 - De kommer att få $1 miljon i kontanter. 2 - En människa någonstans i världen, som de inte känner, kommer att dö.

Jag tyckte att filmen hade alla förutsättningar att bli hur bra som helst. Själva idén är väldigt intressant och jag hade ganska höga förväntningar på filmen. Mina förväntningar infriades inte riktigt och jag blev lite besviken. Filmen började väldigt bra men sedan ebbade allt ut lite och den blev inte lika intressant som jag hade hoppats på. Den får godkänt men inte så mycket mer.

Betyg: 62 av 100.



(500) Days of Summer

Joseph gordon-Levitt spelar huvudrollen i denna annorlunda romantiska komedi. Honom har vi bland annat sett i tredje klotet från solen. Filmen är inte alls vad man kanske kan tro, det är allt annat än en vanlig romantisk komedi. Den handlar om en kille (Gordon-Levitt) som träffar en tjej som han förälskar sig i. Hon, däremot, tror inte på kärlek överhuvudtaget och detta får givetvis konsekvenser.

Filmen var väldigt välgjord. Den hoppar ganska ofta fram och tillbaka mellan olika tidsperioder, men trots det så var det inte svårt alls att hänga med i handlingen. Filmen lyckas verkligen beskriva olika känslor och relationer mellan människor och den berör. Jag rekommenderar den starkt.

Betyg: 74 av 100.



Kommande premiärer

Några kommande filmer som ni borde hålla utkik efter och se om ni får möjlighet är bl.a.



The Informant, Steven Soderberghs nya fim med Matt Damon i huvudrollen. Han tvingades gå upp 15 kg för den här rollen i filmen som handlar om Whitacre, den anställde på jorbruksindustrijätten AMD blir en angivare och avslöjar företagets multinationella priskartell för FBI. Det är en dramakomedi.

Premiär den 11 december




Avatar, James Cameron's nya storfilm som handlar om livet i en annan värld. En desillusionerad marinsoldat skickas till planeten Pandora för att övertyga urbefolkningen att låta människan exploatera deras natur för att utvinna en ny energikälla. Det är ett storslaget äventyr som enligt kritiker ska vara en banbrytande filmupplevelse. 161 minuter.

Premiär den 18 december.




A Serious Man, bröderna Cohens nya komedi om en engagerad familjefar och en hängiven lärare som allt en dag börjar gå fel för.

Premiär den 25 december




Sherlock Holmes. Den nya filmen av Guy Ritchie - mannen bakom Lock, Stock & Two Smoking Barrels, Snatch och Rock'n'rolla. Den har Robert Downey Jr. i huvudrollen.

Premiär den 1 januari 2010.


Det här är några av de filmer jag ser fram emot den närmsta månaden.

Law Abiding Citizen

Det här är nog den film som är mest annorlunda av alla filmer jag sett på väldigt länge. Med det menar jag varken något bra eller dåligt, men det var kul att se en film som inte är som alla andra.

Filmen har två ganska stora skådespelare i huvudrollerna, Jamie Foxx och Gerard Butler. Butler spelar en familjefar som i en tragisk händelse vid ett inbrott i sin villa får sin fru och dotters liv berövade. Han får se den skyldige gärningsmannen få ett lindrigt straff och han blir besviken på rättssystemet. Allt detta går väldigt fort och händer i inledningen av filmen. Jag vill inte avslöja vad som händer sedan men jag kan säga att filmen får en ganska oförutsebar vändning. Den är spännande och underhållande med godkänt skådespeleri men är inte direkt något mästerverk.

Betyg: 68 av 100.



Luftslottet som sprängdes

Jag var och såg den tredje delen av Stieg Larssons milleniumserie på bio häromdagen.
Luftslottet som sprängdes var ungefär som jag trodde. Den fortsatte där Flickan som lekte med elden slutade och hade lite av den spänning i sig som vi fått se i de andra filmerna. Vad som förbryllar mig efter att ha sett filmen är dock att jag inte riktigt kan säga vad den handlar om egentligen. Den handlar om Lisbeth Salanders uppgörelse, och efter att ha sett de första två filmerna vill man givetvis veta hur det går, man vill se hur det slutar. Trots att den helt klart var sevärd och precis som de två första filmerna är ganska bra för att vara svensk film, känns den ändå lite seg och man hade absolut kunnat korta ned filmen från sina 147 minutrar till något i stil med 110 minuter.

Sammantaget får jag väl säga att jag inte tycker att den var lika bra som varken Män som hatar kvinnor eller Flickan som lekte med elden, men det är sällan man får se uppföljare som är bättre än sina föregångare.

Betyg: 65 av 100.



De 10 bästa filmerna genom tiderna

Det är väldigt svårt att jämföra olika filmer. Det finns inte bara olika genrer som är svåra att jämföra, filmer från olika tidsperioder med olika utvecklad teknik kan också vara svåra att jämföra. Det är inte så lätt att sätta ett betyg på en film och det blir alltid väldigt subjektivt, men jag har åtminstone försökt så gott jag kan att välja ut de filmer som jag tycker är de 10 bästa genom tiderna. Här är min lista:

1. Shawshank Redemption (Nyckeln till frihet)
2. Pulp Fiction
3. The Godfather
4. The Godfather Part II
5. Gladiator
6. Titanic
7. Se7en
8. The Sting (Blåsningen)
9. GoodFellas
10. Braveheart


Som sagt är det väldigt svårt att välja ut precis 10 stycken och det finns några filmer som jag vill nämna som precis missade att komma med på listan men som verkligen är fantastiskt bra filmer och egentligen inte sämre än dessa. Det är bla:

Casino, The Prestige, The Usual Suspects (De misstänkta), Forrest Gump, Good Will Hunting, American Psycho, As Good As it Gets (Live från den ljusa sidan), Catch Me if You Can, The Curious Case of Benjamin Button, Traffic, Blood Diamond, Heat och Kill Bill vol. 1.

Vilka tycker ni är tidernas bästa filmer? Kommentera gärna!

Nick om film

Hej och välkomna till en helt ny blogg om film.

Jag är väldigt intresserad av film och jag ser en hel del film, antagligen fler filmer än de flesta. Därför har jag bestämt mig för att starta den här bloggen för att bl.a. recensera filmer och tipsa om vad ni bör se och vad ni inte bör se.

Jag kan nämna att från och med den 1 januari i år så har jag börjat skriva upp alla filmer jag ser och även ge alla filmer ett betyg 1 och 100. Jag har strävat efter att se så mycket film som möjligt i år och framförallt att se så många klassiker som möjligt. Med det menar jag filmer som har blivit succéer och hållt över tiden. Jag har inte inriktat mig så mycket på riktiga gamla klassiker som "Det sjunde inseglet" (eller några andra av Ingmar Bergmans filmer), "Casablanca" osv. även om det självklart finns massor av sådana filmer som jag vill se i framtiden, i mån av tid. Jag har mer inriktat mig på klassikerna av min generation och även till stor del (om inte större) den föregående generationen. De flesta klassiska filmer från 1970-talet och framåt har jag försökt att se. Självklart har det väl ändå helt naturligt blivit så att jag sett flest filmer från 90-talet och 2000-talet. Nuförtiden ser jag de flesta filmer som kommer som jag vill se, vilket är de flesta av de största filmerna som kommer och filmer från de regissörer och skådespelare som jag tycker är bra.


Jag hoppas ni kommer att gilla den här bloggen, trevlig läsning.

Nick

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0