Iron Man 2

Regi: Jon Favreau
Skådespelare: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Gwyneth Paltrow, Mickey Rourke, Scarlett Johansson
År: 2010
Längd: 2 h 4 m
Genre: Action

Plot
Världen är medveten om Tony Stark's (Downey) alter ego, Iron Man, och Stark har press på sig från såväl regeringen, pressen och allmänheten. Regeringen vill att han ska dela med sig av sin nya teknik i form av "Iron Man-dräkten" så att den kan användas som ett vapen inom armén. Samtidigt skaffar sig Stark nya fiender varav en ryss vid namn Ivan Vanko (Rourke). Samtidigt måste Stark kämpa mot problem med sin egen hälsa.

Recension
Efter att ha sett Iron Man visste man ungefär vad man hade att vänta sig i denna uppföljare. Jon Favreau har åter stått för regin och Robert Downey Jr. spelar återigen titelrollen. Med andra ord bör filmen vara i ungefär samma klass som sin föregångare. Vad man kan förvänta sig är måhända lite häftigare specialeffekter och lite mer action. Lever den upp till förväntningarna? Nja, kanske inte helt och hållet, men den är ungefär lika bra som ettan. Downey är perfekt i huvudrollen och han är underbar att se. Även Cheadle, Johansson, Paltrow och Rourke spelar bra. Skådespelarprestationerna i den här filmen kommer nog att underskattas en del eftersom dem är långt mycket bättre än filmen i sig. Det var antagligen det positivaste med filmen. Vad gäller specialeffekterna så är de godkända men inte direkt fantastiska. Det bjuds på en hel del bra action och man håller intresset uppe, men vissa scener hade kunnat varit lite mer utdragna (ibland känns det som att det är för "lätt" för Iron Man). På det hela taget en klart sevärd film och en värdig uppföljare.


Betyg: 6.5 av 10.



Robin Hood

Regi: Ridley Scott
Skådespelare: Russel Crowe, Cate Blanchett, Max von Sydow, William Hurt
År: 2010
Längd: 2 h 20 m
Genre: Äventyr (action/drama)

Plot
Robin Longstride (Russel Crowe) är en bågskytt i Kung Richard The Lionhearts armé som befinner sig i krig i Frankrike. När han äntligen återvänder till England reser han till Nottingham där han träffar Lady Marion Loxley (Cate Blanchett). Det är svårt att berätta något om filmens handling utan att avslöja för mycket så jag stannar där.

Recension
Ridley Scott, mannen bakom filmer som Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiator, Black Hawk Down, Kingdom of Heaven, American Gangster och Body of Lies har nu regisserat Robin Hood. Till att börja med är Robin Hood långt ifrån en av hans bästa filmer. Vad som är intressant är att filmen från början var tänkt att fokusera på Scheriffen av Nottingham, som Russel Crowe då skulle spela. Av någon anledning så ändrade man sig ändå och det fick bli en klassisk Robin Hood-historia med Crowe som Robin Hood. Dock utspelar sig historien i den här filmen före det jag skulle vilja kalla för den klassiska Robin Hood-historien (när han lever som en laglös och tar från de rika och ger till de fattiga). På det sättet var det ganska intressant att få se något man inte har sett förut. Filmen var förhållandevis intressant rakt igenom och blev aldrig tråkig, men den blev samtidigt aldrig så intressant som en riktigt bra film blir. Det kändes som att den försökte vara en Gladiator, Braveheart eller Sagan om ringen, men den kommer ändå inte upp i samma klass. Det är svårt att säga exakt vad det är som gör de filmerna så otroligt mycket bättre, för Robin Hood hade en hyfsat bra story, bra skådespeleri osv. Ändå var det något som saknades. Filmmusiken kan ha varit en grej. Den var godkänd, men går inte att jämföra med t ex Gladiator eller Braveheart. Musiken är otroligt viktig till en film och där tappar den lite. Det var också vissa saker i filmen som inte kändes helt trovärdiga, men jag kan inte berätta om dem utan att avslöja för mycket om filmen. Robin Hood var en helt okej film men inte mycket mer.

Vad gäller skådespelarprestationerna så spelar alla relativt bra faktiskt, men jag har lite svårt för att se Russel Crowe som Robin Hood, det känns helt enkelt inte som att han passar i rollen och det kanske är det som är lite av filmens problem. Jag såg inte på den som en Robin Hood-film utan bara som en film. Hade någon annan, som passat bättre, spelat Robin Hood så kanske hela filmen hade fått en helt annan känsla och blivit mer äkta. Jag kan se Christian Bale som Batman och Tobey Maguire som Spiderman, därför är de filmerna bra, men i det här fallet fungerar det inte riktigt.

Slutet öpnnar helt klart upp för en uppföljare, men det återstår att se hur stor framgång filmen skördar innan någon uppföljare kan bli aktuell.


Betyg: 6 av 10.




RSS 2.0