The Town (2010)





Betyg: 8 av 10.



Regi: Ben Affleck
Manus: Peter Craig, Ben Affleck och Aaron Stockard
Skådespelare: Ben Affleck, Jeremy Rhenner, Rebecca Hall, Blake Lively, John Hamm, Pete Postlewaithe, Chris Cooper
År: 2010
Längd: 125 min
Genre: Action/Drama/Thriller


Handling
Doug MacRay (Affleck) är en bankrånare från Boston som stöter på en del problem när han blir involverad med en chef på en bank hans team precis har rånat. Han beslutar sig för att försöka ta sig ifrån det liv han lever, men det inbegriper att lämna sin bästa vän och sin hemstad.

Recension
Ben Affleck fick sitt stora genombrott när han tillsammans med Matt Damon fick en Oscar för att ha skrivit manuset till filmen Good Will Hunting (1997). Sedan dess kan man säga att det har gått bättre för Matt Damon med succéer som Saving Private Ryan (1998), Rounders (1998), Ocean's Eleven (2001), The Bourne Identity (2002) och The Departed (2006) på meritlistan. Afflecks skådespelarkarriär har inte gått lika bra med bottennappar som Gigli (2003), Jersey Girl (2004) och Man About Town (2006).

En vändning i hans karriär kom dock när han för tre år sedan regisserade Gone, Baby, Gone (2007), baserad på en roman av Dennis Lehane (som även skrivit romanen Shutter Island, som filmen med samma namn bygger på), med filmmanus skrivet av Ben Affleck och Aaron Stockard och med Bens bror, Casey Affleck, i huvudrollen. Med Gone, Baby, Gone märkte man att Ben Affleck hade hittat hem. Enligt mig så är hans talanger som regissör och manusförfattare mycket större än hans talang som skådespelare, även om han faktiskt är en hyfsad skådespelare också. Det var kul att se att det gick bra för honom och nu, tre år senare, är han alltså åter aktuell som regissör och manusförfattare till den nya filmen The Town. Den här gången spelar han även huvudrollen själv, och han lyckades verkligen leverera på alla sätt. Afflecks skådespeleri är faktiskt mycket bättre än vanligt, jag skulle vilja gå så långt som att säga att det är hans bästa rollprestation hittills. Fast det är Jeremy Rhenner som sticker ut och verkligen gör ett avtryck. Han var bra i The Hurt Locker förra året, som han blev oscarsnominerad för, men jag tycker han är ännu bättre i The Town. Nu förstår jag verkligen hans storhet som skådespelare. Han stjäl showen lite i The Town kan man säga, och jag skulle inte bli förvånad om han får ytterligare en oscarsnominering. Han är helt enkelt bäst i filmen, men alla skådespelarna är förhållandevis bra.

Vidare så är manuset också bra, en spännande story med välskrivna dialoger. The Town är underhållning från start till slut och är dessutom något mer än bara en vanlig action- eller heistfilm. Den är även ett form av drama och dröjer sig kvar längre i minnet än bara samma kväll man såg den. Den är också förhållandevis oförutsebar mot vad man skulle kunna tro om en film av den här typen. The Town påminner lite om Heat (1995) och är på det sättet inte helt originell, men ändå antagligen den bästa filmen i den här genren som har kommit sedan just Heat.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0